CE BELGESİ
CE Belgesi işaret şekli aşağıdaki gibi olmalıdır, boyutları değişse bile oranlara uyulmalıdır. CE Belgesi işareti ürün bilgi levhası/etiketi üzerine görünür, okunaklı, silinemez bir şekilde iliştirilmelidir. Ürünün doğasından kaynaklanan sebeplerden ötürü bu şartlar sağlanamazsa ürünün paketine ya da uygun dokümanlara iliştirilmelidir.
CE BELGESİ TEMEL GEREKLER
Avrupa Birliği yönetmeliklerinin ortak paydası, CE Belgesi işareti taşıyacak ürünlerin yüksek sağlık ve güvenlik gereklerini ortaya koyan temel gereklerle belirlenmiş olmalarıdır. Temel gerekler ürünün yapısında tasarımsal ve yazılımsal olan tehlikeleri ifade eder, bu yüzden üreticiler ürünleri kullandıkları C tipi harmonize standartları yer almıyorsa risk analizlerini ilgili genel standarta göre yapıp teknik dosyalarında bulundurmalıdırlar.
CE BELGESİ TEKNİK DOSYA ( TEKNİK DÖKÜMANTASYON ) NELERİ İÇERMELİDİR?
Avrupa Birliği yönetmelikleri, üreticilere ürünlerinin temel gereklere uygun olduğunu kanıtlayacak bilgileri içeren bir teknik dosya hazırlamak ve bu dosyayı 10 sene saklamak zorunluluğu getirir.
Teknik dosyada bulunması gerekenler her yönetmelikte ayrıntılı bir şekilde belirtilse de genel olarak ürünün tanımlaması, kullanım amacı, tasarım, üretim, imalat yönetimi ilgili bilgi ve dökümanları içerir.
CE BELGESİ ONAYLANMIŞ KURULUŞLAR
Onaylanmış kuruluş yönetmeliğe göre üçüncü taraf tip onayı gerektiren durumlarda, uygunluk değerlendirme talimatlarında belirtilen test, denetim, muayene ve sertifikasyon faaliyetlerini gerçekleştirir. Onaylanmış kuruluşlar, yetkili akredite Avrupa Birliği akreditasyon kuruluşları tarafından ilgili yönetmelikte belirlenen esaslar doğrultusunda görevlendirilir ve AB Komisyonuna bildirilir.
AKREDİTASYON NİÇİN TERCİH EDİLMELİDİR?
Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşunun ilgili uygunluk değerlendirme faaliyetlerini standartlarda belirtilen şartlarda yürütebilecek teknik yeterlilikte olduğunun ulusal akreditasyon kuruluşu tarafından onay verilmesidir. 765/2008 direktifi ile AB’ de akreditasyon gerekliliğinin yasal çerçevesi belirlenmiştir. Akreditasyon uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin sağlıklı yürütülerek ürün uygunluğunun saptanması ve uygunluk değerlendirme kuruluşunun CE Belgelendirme faaliyetlerine güven duyulması açısından önemli bir etkendir.